Få hjælp til min sidste vilje

​Mit udgangspunkt for at tale om ’Min Sidste Vilje’ er at skabe dialog. Dialog mellem venner og familie, far og mor, søskende, børn, børnebørn og oldebørn.

Dialogen skal give os viden om hinanden og vores rejse gennem livet. En forståelse for hvem vi er, hvad vi er rundet af, og hvordan vi ønsker at komme herfra.

Der er mange måder, du kan planlægge din egen sidste rejse på. For mange giver det ro i maven at vide, at deres sidste ønsker er skrevet ned og formidlet videre til de pårørende, som skal arrangere din bisættelse eller begravelse.

Få hjælp fra din bedemand

FÅ INSPIRATION TIL HVORDAN DU KAN STARTE DIALOGEN MED DINE KÆRE

’Min Sidste Vilje’ er ikke juridisk bindende på samme måde som et testamente. ’Min Sidste Vilje’ er en hjælp til at beskrive ønsker til din begravelse.

Tal med dine nærmeste

Formålet med 'Min Sidste Vilje' er at få sat ord på dine ønsker til din egen bisættelse eller begravelse. 'Min Sidste Vilje' bliver derved en hjælp til at få taget hul på en snak, som kan virke ubehagelig, men som for mange ender med at være en stor lettelse.

Ved at tale med andre om døden, får du tryghed for, at dine pårørende kender til dine ønsker i forbindelse med din død. Som pårørende får du også tryghed for, at du har mulighed for at arrangere den afsked, der er i din kæres ånd.

Dialogen om døden er samtalen om livet

At tage dialogen om døden, åbner ofte op for mange anekdoter om livet og de mennesker, du elsker.

I de mange samtaler, jeg har haft som bedemand, er det ikke mit indtryk, at det sværeste for de pårørende ligger i det konkrete valg af kiste og urne, men derimod i forhold til de overordnede tanker, som afdøde kan have gjort sig omkring den sidste afsked. Døden er ikke et emne, vi ofte taler om.

Her finder du 10 gode råd til hvordan du kan starte dialogen om døden

Du kan også få hjælp til at udfylde din sidste vilje med Adjø - Adjø kan også hentes som app på din telefon.

Få hjælp af din bedemand

Få tryghed fra en ekspert omkring processen. Din begravelses kan ikke gøres om. Derfor er det rart at få tryghed for, at der er styr på detaljerne. Det hjælper din bedemand dig med. Efter en samtale med bedemanden kan du føle dig afklaret og lettet omkring din 'fremtid'.

Ved at udfylde 'Min sidste vilje' hjælper du dem, du elsker mest

Det gælder for alle uanset trossamfund, uanset medlemskab af folkekirken eller ej. Tvivlen er ikke en behagelig følelse, når endelige og uomgørlige beslutninger skal træffes på vegne af et kært og elsket familiemedlem. De pårørende føler sig usikre på, om de henkastede bemærkninger var et reelt ønske, en form for ironi, noget, der blot blev sagt i sjov, eller måske i et øjebliks vrede over præstens prædiken eller frustration over en god ven eller venindes for tidlige bortgang.

De fleste pårørende ønsker at respektere afdødes ønsker og afholde en højtidelighed i afdødes ånd.

For de pårørende kan det derfor være en stor hjælp at udfylde 'Min Sidste Vilje'.

For et medlem af folkekirken kan det f.eks. give god mening at udfylde ønsker til salmer.

Har man ikke særlig kendskab til salmerne, anbefaler jeg, at man i Min Sidste Vilje vælger en sang, som man holder af. Enten fordi man har sunget den for børnebørnene, fordi man har danset tæt med ens ægtefælle til sangen eller måske fordi man slet og ret synes, det er en smuk sang, som man gerne vil give videre. En sang, som knytter sig til afdøde, bidrager til at gøre højtideligheden personlig.

En sang behøver ikke nødvendigvis at kunne synges som fællessang akkompagneret på orgel. Folkekirkens organister og kor er uddannet på konservatoriet og mestrer både klaver og andre instrumenter. Derudover står der uden for folkekirken en hær af dygtige musikere klar til at assistere. En bluetooth-højtaler og en telefon kan også anvendes til at afspille yndlingsmusikken. I folkekirken sker det oftest efter præstens tale. Alternativt som præ- eller postludium.

Præsten er altid behjælpelig med valg af salmer til højtideligheden.

Måske er det ikke særligt udvalgte salmer eller sange, men derimod noget helt andet, der skal til for at sætte et personligt præg på din højtidelighed. En alternativ kistepynt, at mørkt tøj frabedes, en sidste hilsen skrevet på kisten, børnebørnenes tegninger på urnen, eller en stående gravøl omkring rustvognen i stedet for efterfølgende kaffe og kage på kroen.

Det er en stor hjælp for pårørende, hvis der i Min Sidste Vilje står ønsker, som kan bidrage til at højtideligheden kan blive så personlig som mulig. Med personligt mener jeg her, at man skal kunne genkende den afdøde i højtidelighedens form og indhold.

Hvordan kan vi hjælpe?

​Har du spørgsmål til vores ydelser, er du meget velkommen til at kontakte os.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​I 'Min Sidste Vilje' besvarer du fx disse spørgsmål:

  • Begraves (jordfæstes) eller bisættes (kremeres)?
  • Hvilken kiste?
  • Hvilken urne?
  • Hvilket tøj skal du have på?
  • Hvordan skal kisten pyntes?
  • Skal højtideligheden foregå i stilhed?
  • Hvor skal højtideligheden afholdes?
  • Skal der være en præst til stede?
  • Hvilke salmer eller sange skal synges?
  • Skal der indrykkes en dødsannonce?
  • Hvilken kirkegård og hvilken gravstedsform?
  • Skal asken strøes over åbent hav?
  • Skal der afholdes mindesamvær?
  • Hvad skal der ske med din digitale arv?

​Et personligt bidrag gør en stor forskel

Hvis et menneske med relation til afdøde eller afdødes familie kan stå for fremførelsen af en sang, tale, digt, eller andet, forstærker det selvfølgelig det personlige ved afskeden eller højtideligheden.

Som pårørende er det vigtigt at huske på at det, at holde en personlig tale, synge eller spille en sang ved en højtidelighed for ens kære, ikke er en optræden. Det er et bidrag til mindet og afskeden og behøver ikke være perfekt. Bliver man overvældet i situationen, er det helt naturligt. Alle vil forstå det.

Aftal evt. med den øvrige familie, bedemanden eller præsten, hvordan I kommer videre, hvis modet pludselig svigter eller det af andre årsager bliver umuligt at gennemføre. Der findes mange gode måder at løse det på og ofte kan din viden om, at hjælpen og støtten er til rådighed, give den nødvendige ro til at kunne gennemføre.

Vælg et gravsted der giver mest mening for dig

For generationerne født i 60’erne og frem gælder, at vi har været meget mobile. F.eks. født på Fyn, studeret i København og udlandet, senere bosat, børn og arbejde i Nordjylland…

Hvor skal højtideligheden afholdes og hvor bør gravstedet være?

Eksempelvis

I eksisterende gravsted sammen med ægtefælle?

I eller i nærheden af din fødeby?

I Nordjylland, hvor børnene bor?

Et familiegravsted andet sted i landet?

Gravstedet bør anrettes et sted, hvor det giver mening for dig og dine pårørende.

Skriv dine ønsker ned. Lad din højtidelighed finde sted der, hvor du havde de fleste sociale forbindelser.

Start med de overordnede linjer

Det er som nævnt de overordnede linjer, som mange familier undlader at tale om. Hvis du ikke ønsker detaljeret at udfylde Min Sidste Vilje, så angiv de overordnede tanker, du gør dig.

Eksempler:

  • Så længe det er bæredygtigt.
  • Så billigt og personligt, som muligt.
  • At fiske har været mit halve liv.
  • Eftersom jeg er tømrer, skal kisten selvfølgelig være af træ.
  • Synes du det er spild af penge at pynte kisten med blomster, og sætter du økonomien højest, så skriv det, men skriv samtidig hvad der betyder noget for dig.
  • En tekst, du ønsker, skal være udgangspunkt for dine kæres afsked med dig. Det kan være titlen på en roman, et digt, et citat fra en sagn med Bamses Venner eller et tekststykke fra Siddhartha. Så længe dine pårørende kan genkende dig i teksten.​

Hvad koster en bedemand?

Vores priser er fair og gennemsigtige, og der er ingen overraskelser.

Se vores priser og om du kan få begravelseshjælp.