Sådan foregår en almindelig begravelse
En begravelse indebærer at kisten med afdøde sænkes i jorden i et gravsted på kirkegården.
De fleste begravelser i Danmark foregår i rammerne af den danske folkekirke, men for andre trossamfund er begravelsen den centrale del af afskeden med afdøde. Vi er bedemand for alle og kan også være behjælpelig med eksempelvis en muslimsk begravelse.
I den danske folkekirke er der ikke nogen krav til de ritualer, som hører til den sidste tid, men som medlem og troende kan det for nogle døende være vigtigt at have en samtale med en præst. Præsten kan give den døende den sidste nadver eller bede en bøn.
Når døden indtræffer, kan det være, man tænder et lys, beder et Fader Vor eller synger sjælen ud med en salme eller sang. Ofte er det bedemanden, som bistår de pårørende i denne stund.
Hvis døden indtræffer på et plejecenter, hvor afdøde har boet i længere tid, er det ofte væsentligt for personalet at få taget afsked. Dette kan f.eks. ske ved, at familien og personalet sammen synger en salme eller sang, inden kisten køres til kapellet, hvor den oftest står frem til højtideligheden i kirken.
Bedemanden er behjælpelig med salmeblade og kan også synge for, hvis familien ønsker det.
Alle over 15 år må selv tage stilling til om de ønsker at blive begravet i en kiste i jorden eller kremeres. Har afdøde ikke taget stilling eller ytret ønske om begravelse eller kremering, er det de nærmeste pårørende, som træffer valget.
Ifølge dansk lov skal begravelsen finde sted senest 14 dage efter dødsfaldet.
En begravelse senere end 14 dage efter dødsfaldet forudsætter, at der gives dispensation. En sådan dispensation kan alene gives af Embedslægerne og stiller særlige krav til opbevaringen af kisten frem til højtideligheden.
Er der tvivl, om I skal vælge en begravelse eller bisættelse, kan I læse mere her.