Skal det være borgerligt eller i folkekirken?
Bisættelse eller begravelse I folkekirken?
Den danske folkekirke er del af den evangelisk-lutherske kirke og baserer sig på troen om opstandelse og det evige liv hos Gud.
I den danske folkekirke er der ikke nogen krav til de ritualer, som hører til den sidste tid, men som medlem og troende kan det for nogle døende være vigtigt at have en samtale med en præst. Præsten kan give den døende den sidste nadver eller bede en bøn.
Når døden indtræffer, kan det være, man tænder et lys, beder et Fader Vor eller synger sjælen ud med en salme eller sang. Ofte er det bedemanden, som bistår de pårørende i denne stund. Hvis døden indtræffer på et plejecenter, hvor afdøde har boet i længere tid, er det ofte væsentligt for personalet at få taget afsked. Dette kan f.eks. ske ved at familien og personalet sammen synger en salme eller sang, inden kisten køres til kapellet, hvor den oftest står frem til højtideligheden i kirken.
Bedemanden er behjælpelig med salmeblade og kan også synge for, hvis familien ønsker det.
Medlemmer af Den danske folkekirke har ret til en højtidelighed med en præst til stede.
Højtideligheden afholdes oftest i en kirke i det sogn, hvor afdøde hørte til. Højtideligheden kan også finde sted i et kapel. Efter aftale med præsten kan højtideligheden eventuelt afholdes et andet sted, men det er ikke alle provstier, som tillader denne alternative praksis.
Den folkekirkelige begravelse og bisættelse indebærer lovprisning, jordpåkastelse, fadervor og velsignelse. Flaget uden for kirken er på halvt, indtil jordpåkastelsen er foretaget.
Kisten med afdøde står i kirken under højtideligheden. Til højtideligheden beder præsten en bøn, der læses op fra biblen og der synges 3-4 salmer eller sange. Præsten holder også en tale om afdøde.
De pårørende har mulighed for, i samarbejde med præsten, at vælge salmer, sange og bønner, ligesom afdøde selv kan have skrevet særlige ønsker (evt. Min Sidste Vilje) ned til højtideligheden inden sin død.
Jordpåkastelsen forkynder det kristne budskab om liv, død og opstandelse. Hvis den døde skal kremeres, sker jordpåkastelsen i kirken. Hvis den døde skal begraves, sker jordpåkastelsen efter højtideligheden ved gravstedet på kirkegården.